9 Mayıs 2014 Cuma

Sanat - Artık mataryel - Kolaj

Çocukların
Küçük kas, İnce motor becerilerinin geliştirilmesi için kalem tutma , ipe boncuk dizme , çizme , düz çizgiyi kesme , eğri çizgiyi kesebilme , daire - üçgen - kare - dikdörtgen .... vb . geometrik şekilleri kesebilme , noktaları birleştirme , taşırmadan boyama yapma , oyun hamuru ile değişik  şekiller yapabilme vb . davranışları bolca tekrar eden etkinlikler düzenlememiz lazım .
 Bazı etkinlik örnekleri


Etrafımızda bulunan , kullanımı bitmiş atılacak olan yahut başka bir alanda kullanılan meddelerle kolaj çalışmaları yapabiliriz . Atık materyalleri kullanmanın yahut kolaj çalışması yapmanın çocuklara ne kadar gibi faydaları olur ?
  Nesnelere farklı açıdan bakmamızı ve yaratıcılığının artmasını sağlar .

































Geometrik Şekiller


Merhaba Arkadaşlar , 

Çocukların ilk akademik öğrenmelerinden biri olan geometrik şekiller çocuklara değişik yöntem ve tekniklerle verilebilir . Sanat çalışmalarında , Okuma yazmaya hazırlık çalışmalarında , Fen ve matematik çalışmaları gibi bir çok alanda kullanırız . Çocukların bu kavramları öğrenme sürecinde bol miktarda pekiştireç verilmelidir . Çocuklar günlük hayatta kullanamadıkları bilgileri akılda tutamazlar . Bu sebeple günlük hayatta da kare masa , dikdörtgen cam , yuvarlak top , dikdörtgen kapı , üçgen bloklar gibi gibi gibii... terimleri sıkça kullanmaya özen gösterilmelidir . Öğrenme aşamasında bu ve benzeri videolar sizlere yardıncı olabilir .  Videoyu görmek için lütfen tıklayınız . 

Trafik Kuralları


  Merhaba Arkadaşlar , 

Çocuklar toplum da kendinden başka kişilerin varlığını da bilmeli ve sadece trafikte değil her yerde kurallar olduğu hakkında sohbetler edilmelidir . Video izlettirildikten sonra ( video için lütfen tıklayınız ) Kurallara uymazsak sonuçları ne olur ? kurallara neden uymalıyız ? kuralları kimler koyar ? kuralları niçin koyarlar vb . sorular sorulabilir . 
 
 Uygulamalı bir şekilde çocuklarla gezintiye çıkarıla bilir . Evimizde ve okulumuzda hangi kurallar var ? Biz bu kuralların hangilerine uyuyoruz ? neden ? vb yaşamla ilişkilendirilmiş sorular sorula bilir . 

Tuz :)


Merhaba sevgili arkadaşlar , 

Bu paylaşımım da yine movie maker kullanarak hazırladığım bir çalışmamı sizlere sunacağım .  Tuz kullanarak adım adım dalgalar ve gemi oluşturdum . Tüm adımlarını tek tek fotoğraflayıp birleştirerek video oldu . Meyve salatasında olduğu gibi :) umarım beğenirsiniz . Bu video izlendikten sonra "Tayfalar " adlı şarkı öğretimi yapıla bilir . Videoyu görmek için lütfen tıklayınız .



TAYFALAR

Kalkın tayfalar
Yüksek dalgalar
Gemi yalpalar
Kaptan çabalar
Haydi cumpara lelli
Hey Ya Hey
Gemimiz limanda
Başımız dumanda
Çekeriz ipleri
İstemeyiz kumanda
Haydi cumpara lelli
Hey Ya Hey
İşte geldik biz
Hazır olun siz
Şarkı söyleriz
Dans ederiz hepimiz
Haydi cumpara lelli
Hey Ya Hey

Balık

Merhaba arkadaşlar ,
Sizlerle kendi yazdığım şiir ve şarkıları paylaşacağım , bu şarkı ve şiir hakkında çok çeşitli sohbetler edile bilir , bir çok etkinliğe geçiş yapabilirsiniz .

 ( ŞARKI )
BİR BALIK İKİ BALIK ÜÇ BALIK
Oltam elimde,
Gidiyorum denize
Elimde kova ile,
Kova ile

Misinam denizde,
Balıklar derinde
Hep birlikte yüzüyorlar
Birlikte

Yakaladım işte,
Şimdi hepsi kovaya
Balıklar kaç tane?

Kaç tane?



Ali ' nin Bir Günü






Merhaba arkadaşlar ,
Sizlerle kendi yazdığım hikayeyi paylaşacağım bugün . Hikyenin anlatımın da görsel materyal olsun istediğim içim ' skeç book ' programını kullanarak hikayenin belli başlı bölümlerinin resmini çizdim . Çizdiğim resimleri ' Power Point ' kullanarak sunum haline getirdim . 

 Sizlere naçizane  tavsiyem çocuklara bir hikayeyi anlatmadan önce muhakkak önceden kendiniz okuyunuz . içinde bilinmeyen kelimeler varsa onları çıkartıp kendiniz düzenlemeler yapınız , çocuklardan gelecek sorulara hazırlıklı olunuz ve çocuklara hikaye anlatırken onlarla göz kontağı kurunuz .


Ali’nin Bir Günü



 Ali ve babası akşam konuşup balık tutmaya karar vermişlerdi. Ali ertesi gün daha hava aydınlanmadan heyecanla kalkıp babasını uyandırmıştı. Babası Ali’nin heyecanını görüp, hemen birlikte çanta hazırlamaya koyulmuşlardı. Babası Ali’den rafta bulunan olta, misine, çapari ve kovayı koyarak çantanın bir kısmını hazırlamasını istedi. Bu sırada babası balık yemlerini ve orada yiyecekleri kahvaltıyı hazırlıyordu. Ali kova olmadığını fark etti ve onun görevini görecek bir şeyler aramaya başladı. Ardından oracıkta duran leğen ilişti. Bu tam da onların işine yarayacak türdendi, tuttuğu gibi büyükçe bir torbaya koydu. Ali ve babası balık tutmak için hazırdı. Gün doğmadan yola çıktılar. Bu sırada çiseleyen yağmur cama şıp şıp vurarak iz bırakıyordu. Ama Ali’nin heyecancını hiçbir şey kaçıramazdı. 15 dakikalık yolculuktan sonra göl kenarına varmışlardı. Yağan yağmurdan dolayı yerler hep çamur olmuştu, fakat bu durum bile Ali’nin hoşuna gidiyordu. Bir yandan yemeklerini yiyip bir yandan balık tutan Ali ve babası çok keyifli bir gün geçirmişlerdi. Ali eve geldiğinde tuttuğu balıkları heyecanla annesine gösterdi. Annesi de Ali’ye balık etinin bizim sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu, balık etinde bizim beynimizin gelişmesi için, dişlerimizin güçlenmesi için ve daha bir çok faydaları olduğunu anlattı. Ali ve ailesi artık her hafta balık yemeye karar vermişlerdi. Ali tuttuğu balıkları yemek için sabırsızlanıyordu.



Bilmece - Bildirmece :)

Merhaba Sevgili arkadaşlar ;
Okul öncesi çocuklar bilmece , fıkra vb . şeylerden oldukça hoşlanırlar . Özellikle bilmeceler çocukları düşünmeye sevk ettiği için Türkçe dil etkinliklerinde sıkça kullanıla bilir .  Tabiki bilmece ve fıkralar çocukların yaş ve gelişim özelliklerine uygun olmalıdır . İçlerinde çocukların bilmediği kelimeler olmamalıdır . Bilinmeyen kelime varsa anlayabilecekleri düzeyde anlatılmalıdır  (ve başka etkinliklerde pekiştirilerek o kelimenin öğrenimi sağlana bilir ) .  Telaffuzu zor ve karışık olan kelimeleri söylerken çocuklar gelişim seviyelerine göre zorluk çekebilirler . Telafuz güçlendirmek için çeşitli çalışmalarda yapılabilir . Ses çalışmaları yapıla bilir . ufak bir örnek video için lütfen tıklayınız .
Çocuklarla paylaşabileceğiniz Bilmece Örnekleri ....


Yük görünce kaçar
 Ot görünce Koşarr
    (Eşek )

Karşımda baktım var ,
Yanına Gittim Yok .......... ( Kuş )

Havada uçar Vızzzz vız vızzzz
Biz onun balını yerizzz .................... ( ARI )

 Kanatları rengarenk ,
 o uçarken sende seyret .......... (  kelebek )

Miyav miyav der süt içermiş ,
Her zaman gezermiş .............. ( Kedicik )

Otu samanı yer ,
Sütümden çocuklar içsin der ,
( kırlarda mö mö der gezer) .............................. ( inek )


Herkesi taklit ederek
ormanda daldan dala gezer ,
Muzu en çok o sever ........................(maymun )

Ufacık mermer dışı
İçin de beyler aşı
pişirirsen aş olur ,
pişirmezsen kuş olur ...... (yumurta )